Van harte welkom op onze site. Wij zijn Jan en Gerrie Pols, groot liefhebbers van honden en wolfhonden in het bijzonder. Wij zijn lid van de Algemene Vereniging van Liefhebbers van Saarlooswolfhonden (AVLS). Daarnaast zijn we aangesloten bij World of Lupine Foundation (W.O.L.F.) een wereldwijde organisatie die staat voor het welzijn en verantwoord fokken van wolfhonden. We fokken af en toe in huiselijke kring een nestje Saarlooswolfhonden en Lupine Dogs. Gezondheid en karakter staan bij ons voorop! Wij voeden de pups op volgens het Puppy Culture Programma, zodat zij goed gesocialiseerd hun nieuwe leven tegemoet kunnen gaan. Op deze site kunt u meer lezen over onze honden en de nestplanning.

Nieuws

Dit jaat verwachten wij helaas geen nestje

maandag 10 oktober 2016

Trots

Als ik in mijn auto zit, onderweg naar Eemnes, schijnt het zonnetje lekker door de ramen. Eigenlijk baal ik daar een beetje van. Misschien is het wel de laatste echte zomerse dag en ik zit de hele dag binnen. Natuurlijk vind ik het onderwerp belangrijk, maar als ik eerlijk ben trekt een lekkere wandeling in op de hei mij meer vandaag. Maar dit is nu eenmaal de afspraak, ik heb gereserveerd voor een plekje bij de lezing van Marjoleine Roosendaal over inteelt en outcross. Na iets meer dan een uur kom ik aan bij de sporthal waar de lezing wordt gehouden. Bij binnenkomst zie ik wat andere leden van de AVLS. Even een kopje koffie pakken en dan ga ik gezellig bij hen zitten. De hand-out die op mijn stoel ligt, leg ik voor me op mijn agenda. Als Marjoleine begint met haar lezing ben ik binnen 5 minuten vergeten dat ik liever over de hei liep. Geboeid luister ik naar haar. Ze heeft een prettige stem en een leuke manier van vertellen en bovenal is ze duidelijk. Zelfs ik, die nooit goed is geweest in genetica, kan haar volgen! Ze maakt duidelijk wat het verschil is tussen verwantschap en inteelt. Inteelt is het fokken met nauw verwante dieren. Eigenlijk is het fokken met een gesloten stamboek dus altijd inteelt. Dat is nog niet echt een verassing.

Het wordt pas echt interessant als ze vertelt wat de gevolgen zijn van inteelt. Een algemene achteruitgang binnen een ras, vaak kleinere dieren, de dieren worden minder oud, ook zijn ze minder vruchtbaar en er ontstaan allerlei ziekten. Ze legt uit hoe dit komt. Door het fokken met verwante dieren krijg je verlies van genetische diversiteit. Hierdoor ontstaat een afname van het immuunsysteem. Het immuunsysteem werkt met twee soorten lymfocyten. De B-lymfocyten, die antilichaampjes maken die zich aan bacteriën, virussen en gifstoffen kunnen binden en de T-lymfocyten die de zieke cellen van het lichaam zelf opruimen. Als voorbeeld hoe belangrijk deze lymfocyten zijn geeft zij aan dat de mens bijvoorbeeld gemiddeld drie maal per dag kanker krijgt. Maar ons immuunsysteem zorgt ervoor dat de kankercellen worden opgeruimd voordat ze schadelijk kunnen worden. Dit geldt voor honden net zo. Maar door de achteruitgang in genetische diversiteit van de lymfocyten kunnen ze het werk steeds minder goed aan. Het gevolg is desastreus, verschillende soorten kankers steken de kop op en krijgen vrij spel. Daarnaast kunnen allerlei virussen en bacteriële ziekten ontstaan. Op dit moment tijdens de lezing staat het kippenvel op mijn lijf. We kennen namelijk allemaal wel hondjes waarop dit van toepassing is. En hoewel het bij Sara gelukkig een misdiagnose was, weet ik maar al te goed wat er door je heen gaat als je dit bericht krijgt van de dierenarts.

Ik schrik op als ik de stem van Marjoleine iets versterkt hoor zeggen: “Open die boeken!” Voor verse genen is het nodig de stamboeken te openen en zo vers bloed en verse genen binnen te halen! Zo komen we op het onderwerp outcross. De lezing gaat verder en Marjoleine legt uit dat alle hondenrassen terug te herleiden zijn naar vier subgroepen. De zogenaamde “oermoeders”. Dit zijn de oertypes, de herderachtige, de jachthonden en de Molossers. Zij is ervan overtuigd dat outcross het meest zinnig is als je voor de outcross een hond buiten de eigen subgroep kiest. Ze onderbouwt haar mening en laat vervolgens zien dat men hiervoor niet angstig hoeft te zijn. Ze laat dit zien door foto’s van honden van de F1 , F2 en F3 generatie waarbij de ouderdieren echt twee totaal verschillende rassen zijn. Zo is er het voorbeeld van de boxer die gekruist werd met een Corgi. Je zult het niet geloven maar de F2 is een prachtige witte boxer, natuurlijk  was het wit niet zoals het moest, maar de F3 was dan ook een prachtige hond, een boxer waarvan je zou zweren dat hij compleet raszuiver was. Zo snel kan je dus je eigen type hond terug hebben! Het gaat allemaal om het proces van selecteren! Volgens Marjoleine is er wetenschappelijk bewijs dat karakter en werkeigenschappen binnen twee generaties terug zijn en rastypische kenmerken zijn (afhankelijk van de manier van vererven) terug in 2 tot 4 generaties. De lezing komt tot een eind, het laatste deel gaat over de manier waarop je outcross kan organiseren binnen je eigen vereniging en ik voel me op dat moment best een beetje trots, want we zijn voorlopers en doen het helemaal niet slecht, realiseer ik mij. Aan het eind van de lezing praten we nog even na met Marjoleine en krijgen we het voor elkaar dat zij deze lezing ook binnen onze vereniging wel wil komen geven. Een prachtige kans om alle leden te laten horen waar we mee bezig zijn en hoe belangrijk dit is voor de gezondheid en het voortbestaan van ons ras. Want zoals zij het vertelt, kan ik het natuurlijk niet beschrijven hier.

Op de terugweg zit ik vol nieuwe energie in de auto. Natuurlijk was ik al voor de outcross, ik sta en stond daar natuurlijk achter als voorzitter. Maar nu zie ik nog veel meer het belang ervan in. Waar ik in eerste instantie dacht, het is goed dat we outcross doen maar eerlijk gezegd liever niet met mijn eigen honden. Denk ik nu, ik zou het een eer vinden als ik een bijdrage kan leveren aan de outcross door één van onze teven beschikbaar te stellen. Dat is wat deze lezing met mij heeft gedaan. Deze lezing is voor iedereen ,die begaan is met de gezondheid en het voortbestaan van de Saarloos, een aanrader!  Ben je al voor de outcross en heb je nog vragen, dan kan je deze stellen aan Marjoleine. Weet je niet of je voor of tegen bent, dan krijg je informatie waarna je jouw eigen mening kan vormen. Ben je tegen de outcross dan daag ik je uit. Durf je te komen? Het zou goed mogelijk zijn dat jij je mening zult bijdraaien. Kortom iedereen die de Saarloos een warm hart toedraagt wil ik dan ook van harte uitnodigen om bij deze lezing aanwezig te zijn. De lezing is op zondag 23 oktober van 10:30 uur tot 12:30 uur in een van de zalen van Dogcenter Zaltbommel. Ik hoop jullie daar allemaal te zien!
Sansa (Willow) outcross pup van Saarloos Wolfhond  X  Working Husky


Geen opmerkingen:

Een reactie posten