Van harte welkom op onze site. Wij zijn Jan en Gerrie Pols, groot liefhebbers van honden en de Saarlooswolfhond in het bijzonder. Wij fokken in huiselijke kring en volgens de regels van de AVLS (algemene vereniging van liefhebbers van Saarlooswolfhonden). Gezondheid en karakter staan bij ons voorop! Af en toe hebben wij een nestje. Op deze site kunt u meer lezen over het ras, onze eigen Saarlooswolfhonden en de nestplanning.

Nieuws

Af en toe fokken wij een nestje in huiselijke kring

vrijdag 8 juni 2018

Puppy Culture

Puppy Culture is een socialisatie programma voor pupjes. De eerste 12 weken van de pup zijn van groot belang voor de rest van zijn leven. Als daar iet mis gaat of gemist wordt, kan dat in het latere leven grote consequenties hebben. Maar socialisatie is niet zomaar kennis laten maken met allerlei situaties en mensen, nee het gaat wel wat verder dan dat. Want het tijdstip wanneer je wat introduceert is erg belangrijk. Hier zijn verschillende onderzoeken naar gedaan en naar aanleiding van die onderzoeken is een programma ontwikkeld door verschillende experts die hebben samengewerkt. Hoewel dit programma natuurlijk voor alle rassen geschikt is, lijkt het voor de Saarloos bijna nog belangrijker. We weten allemaal dat het socialisatie proces van de Saarloos net even wat meer aandacht nodig heeft. Vandaar dat wij onze pups opvoeden volgens het programma van Puppy Culture.
Op een set van verschillende DVD's wordt uitgelegd wanneer je bepaalde activiteiten het beste kunt aanbieden en waarom.
Het puppy Culture programma begint al als de pups slechts 3 dagen oud zijn. Het begint met early neurological stimulation. Het stimuleren van bepaalde neurologische processen in het lichaam. Activiteiten daarbij zijn o.a. het kietelen met een wattenstaafje onder de voetzooltjes en het hondje horizontaal en verticaal vasthouden. Ook even op een natte iets koude handdoek leggen, om temperatuur wisseling te ervaren is een onderdeel. Deze activiteiten doe je heel kort, slechts een paar seconde. Ik heb dit twee maal per dag gedaan van dag 3 t/m dag 16.

Vanaf week 3 zijn er weer andere activiteiten, zoals bijvoorbeeld het knippen van de nageltjes. Natuurlijk maar een heeeel klein stukje, maar het gaat erom dat ze het ervaren. Dit herhaal je dan iedere week even.  En dat vinden ze in het begin natuurlijk helemaal niet leuk, maar ja.... Ook bij het opvoeden van kinderen doen we wel eens dingen die de kinderen niet zo leuk vinden, bij dieren is dat dus niet anders.


Verder worden in de derde week de eerste speeltjes geïntroduceerd en om de dag komt daar iets nieuws bij. Dat is natuurlijk weer wel leuk. Voor de hondjes en voor de mensen die ernaar kijken. Genieten dus!


Verder is het belangrijk dat de pups aan vreemde en harde geluiden wennen. Dus af en toe eens iets laten vallen of .... met de stofzuiger de puppyren in....

Ook start je nu met het ontmoeten van verschillende mensen. Dus niet alleen de pupkopers maar liefst wat meer mensen. Daarom hebben we een puppy party georganiseerd waarbij ook een aantal kinderen zijn uitgenodigd. Het is belangrijk om de pups te leren dat kinderen ok zijn!

Kortom we zijn druk bezig om de pups zo sociaal mogelijk te maken en te leren dat niet alles eng is. Zeker voor een Saarloos
enorm belangrijk!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten