Van harte welkom op onze site. Wij zijn Jan en Gerrie Pols, groot liefhebbers van honden en wolfhonden in het bijzonder. Wij zijn lid van de Algemene Vereniging van Liefhebbers van Saarlooswolfhonden (AVLS). Daarnaast zijn we aangesloten bij World of Lupine Foundation (W.O.L.F.) een wereldwijde organisatie die staat voor het welzijn en verantwoord fokken van wolfhonden. We fokken af en toe in huiselijke kring een nestje Saarlooswolfhonden en Lupine Dogs. Gezondheid en karakter staan bij ons voorop! Wij voeden de pups op volgens het Puppy Culture Programma, zodat zij goed gesocialiseerd hun nieuwe leven tegemoet kunnen gaan. Op deze site kunt u meer lezen over onze honden en de nestplanning.

Nieuws

Dit jaat verwachten wij helaas geen nestje

Karakter en gedrag van de Wolfhond

Wolfhonden gedragen zich tegenover hun baas meer zoals de leden van een wolvenroedel (troep) zich tegenover de roedelleider gedragen, ondergeschikt maar niet zozeer gehoorzaam. Een belangrijke wolveneigenschap, die bij (Saarloos)wolfhonden ook sterk naar voren komt, is terughoudendheid tegenover alles wat het dier vreemd is. Voor de wolf in zijn natuurlijke omgeving is deze eigenschap van levensbelang, maar bij het huisdier is het vaak erg lastig. Het is zeer waarschijnlijk zo, dat de eigenschap terughoudendheid (schuwheid) bij de wolf zeer sterk erfelijk verankerd is. Door de eeuwen heen is de wolf dusdanig vervolgd, dat hij als het ware geselecteerd is op terughoudendheid (schuwheid).
Bij honden kan door bijvoorbeeld angst en nervositeit, aangeboren en/of door opvoedingssituaties, eveneens die terughoudendheid (schuwheid) voorkomen.
Bij de Saarlooswolfhond en ook sommige Lupine Dogs vind je meer de terughoudendheid van de wolf: grote omzichtigheid bij het benaderen van het vreemde, het bewaren van de vluchtafstand, het reageren op elk geluid, op elke gezichtsindruk en dergelijke.Nervositeit kan dan het gevolg zijn, maar komt bij Saarlooswolfhonden minder vaak voor dan bij (schuwe) honden. Angstbijten doen (terughoudende) Saarlooswolfhonden gelukkig zelden of nooit. Angst of agressie is bij de Lupine Dog zelfs uit den boze. De honden waarmee gefokt wordt, worden dan ook aan een stevige temperament test onderworpen.
Is het fokken op eenvormig uiterlijk geen eenvoudige zaak, fokken op gedrag en karakter is nog gecompliceerder en moeilijk voorspelbaar, vooral ook omdat de verschillen tussen wolven en honden bij wolfhonden op talloze manieren "gemengd" kunnen zijn. Zo kan het bijvoorbeeld voorkomen dat een Saarloos tegelijkertijd zeer terughoudend (wolf) is maar ook een grote mate van afhankelijkheid en gerichtheid op mensen (hond) heeft. 
Wolfhonden hebben een grote vrijheidsdrang. Tegen hun wil en zin opgesloten, zijn het ware meesters in het uitbreken (ook hier blinken de teven uit). Ze klimmen goed, graven nog beter en tegen hun gebit is vrijwel niets bestand.
Zijn ze van jongs af aan gewend in een kennel of een verblijf in huis, dan schikken ze zich opvallend gemakkelijk en rustig.
Wolfhonden laten zich sterk leiden door hun driften en instincten. Bijvoorbeeld hun jachtdrift is vaak sterk aanwezig. Hoewel ze een goede neus hebben, jagen ze ook graag op het "gezicht" en doen dit, wanneer er meerdere wolfhonden bij elkaar zijn, georganiseerd. Opvallend daarbij is, dat ze zuinig lijken om te springen met hun energie. Zijn honden in hun speelsheid (blijvend jeugdkenmerk) vaak bereid 40 keer een weggegooide stok op te halen, wolfhonden kijken na 3 keer al met een blik van : nu maar weer iets interessanters.  

De wolfhond heeft een duidelijke leiding nodig van zijn baas. De vaak zo terughoudend en onderdanig lijkende wolfhond kan, tegenover zijn eigen mensen, hoewel hij zeer sterk geremd blijft in zijn openlijke agressie, wel degelijk bereid zijn om de leiding van de baas over te nemen. Problemen blijven dan vroeg of laat niet uit. Wolfhonden kunnen opgevoed worden tot "aangepaste" huisgenoten, maar het gaat over het algemeen moeizamer dan bij de meeste honden.
Zo hebben ze ook hun eigen opvatting over zindelijkheid; zelfs een volwassen zindelijke hond kan uit protest wel eens een verrassing voor zijn baas neerleggen. Individuele verschillen hierin zijn bij de wolfhonden vrij groot.
Wolfhonden eisen van hun baas flink wat inzicht in en kennis van hondengedrag. Uit het voorgaande moge duidelijk zijn, dat wolfhonden zich niet lenen voor vermenselijking en vertroeteling. Het zijn pure honden, in staat tot een goed contact met de mens en geschikt als huisdier, maar tegelijkertijd ook onafhankelijk en trouw aan hun eigen (honden)aard.
Met de juiste begeleiding en opvoeding is de wolfhond een geweldige hond die echt deel uitmaakt van het gezin. Ze houden van kroelen en liggen het liefst lekker op de bank tegen de baas aan! Maar pas op want als ze zich vervelen kunnen ze diezelfde bank ombouwen tot een niet herkenbaar object!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten