Van harte welkom op onze site. Wij zijn Jan en Gerrie Pols, groot liefhebbers van honden en wolfhonden in het bijzonder. Wij zijn lid van de Algemene Vereniging van Liefhebbers van Saarlooswolfhonden (AVLS). Daarnaast zijn we aangesloten bij World of Lupine Foundation (W.O.L.F.) een wereldwijde organisatie die staat voor het welzijn en verantwoord fokken van wolfhonden. We fokken af en toe in huiselijke kring een nestje Saarlooswolfhonden en Lupine Dogs. Gezondheid en karakter staan bij ons voorop! Wij voeden de pups op volgens het Puppy Culture Programma, zodat zij goed gesocialiseerd hun nieuwe leven tegemoet kunnen gaan. Op deze site kunt u meer lezen over onze honden en de nestplanning.

Nieuws

Dit jaat verwachten wij helaas geen nestje

vrijdag 4 juni 2021

Herplaatsen

Er rust een zwaar taboe op, waarschijnlijk gevoed door de vele vooroordelen. Herplaatsen..... het is bijna een vies woord. Want wie herplaatst zijn hond nou? Je herplaatst je kinderen toch ook niet? Herplaatsen staat bijna gelijk aan falen, opgeven, slecht baasje en ga zo maar door. Maar klopt dit wel? Kan er misschien ook een andere kant zitten aan herplaatsen? Kan het misschien zelfs wel in het belang van de hond zijn? Bijna iedere fokker van Saarlooswolfhonden krijgt er wel een keer mee te maken. Natuurlijk zoek je de best mogelijke baasjes, natuurlijk doe je je best om die nieuwe baasjes goed in te lichten maar toch....
In het contract zet je duidelijk dat herplaatsen nooit zo maar mag, niet zonder overleg met de fokker! Althans, dat staat in onze verkoopcontracten. Waarom? Omdat herplaatsen soms gewoon de beste optie is en wij als fokkers dan graag zeker willen weten dat de hond goed terecht komt. 

Er zijn tal van redenen te bedenken waarom een hond herplaatst moet worden. Van ernstige ziektes van de eigenaren, gevechten tussen honden onderling, tot een simpel maar eerlijk toegeven dat het toch wat moeilijker was dan je aanvankelijk had gedacht. Een Saarloos is nu eenmaal geen Labrador. Niemand heeft er iets aan als er dan allerlei verwijten worden gemaakt en al helemaal de hond niet! Om de vergelijking naar kinderen er maar weer eens even bij te pakken. Soms is er in een gezin onenigheid tussen ouders, ze kunnen ervoor kiezen om voor de kinderen bij elkaar te blijven, maar vaak is dat eigenlijk helemaal niet in het belang van die kinderen. Vaak zijn die kinderen erbij gebaat als ouders gaan scheiden en er daarbij vooral aan het belang van de kinderen wordt gedacht! Zo is het ook bij de hondjes, vaak is herplaatsing echt in het belang van de hond. Ik ben nog nooit eigenaren tegen gekomen die de hond vrolijk aanboden ter herplaatsing. Nee, het gaat altijd gepaard met schuldgevoel en verdriet, net zoals bij die scheiding van die ouders! Herplaatsing is een rouwproces voor de oude eigenaren en een nieuwe kans voor de hond. 

Als fokkers veroordelen we nooit iemand die, om welke reden dan ook, de hond niet langer kan houden. We zijn dankbaar als de eigenaren netjes volgens het contract met ons contact opnemen zodat wij kunnen zorgen dat het hondje een gouden plekje krijgt ergens. Wat ons betreft is herplaatsen geen taboe, geen vies woord, maar een eerlijk toegeven dat de hond ergens anders beter af zal zijn. Een verdrietige gebeurtenis die hopelijk een Happy End mag krijgen. Natuurlijk hebben wij onze best gedaan om baasjes te vinden waar de hondjes de rest van hun leven kunnen blijven. Maar als dat om welke reden dan ook niet lukt, dan zijn we er om te helpen tot een oplossing te komen die voor het hondje het beste is. 





Geen opmerkingen:

Een reactie posten