Van harte welkom op onze site. Wij zijn Jan en Gerrie Pols, groot liefhebbers van honden en wolfhonden in het bijzonder. Wij zijn lid van de Algemene Vereniging van Liefhebbers van Saarlooswolfhonden (AVLS). Daarnaast zijn we aangesloten bij World of Lupine Foundation (W.O.L.F.) een wereldwijde organisatie die staat voor het welzijn en verantwoord fokken van wolfhonden. We fokken af en toe in huiselijke kring een nestje Saarlooswolfhonden en Lupine Dogs. Gezondheid en karakter staan bij ons voorop! Wij voeden de pups op volgens het Puppy Culture Programma, zodat zij goed gesocialiseerd hun nieuwe leven tegemoet kunnen gaan. Op deze site kunt u meer lezen over onze honden en de nestplanning.

Nieuws

Dit jaat verwachten wij helaas geen nestje

donderdag 2 juli 2020

Puppy Culture

In dit blog even een update over Puppy Culture en het DD Nest. Wat is Puppy Culture? Puppy Culture is een socialisatie programma voor pupjes. De eerste 12 weken van de pup zijn van groot belang voor de rest van zijn leven. Als daar iet mis gaat of gemist wordt, kan dat in het latere leven grote consequenties hebben. Maar socialisatie is niet zomaar kennis laten maken met allerlei situaties en mensen, nee het gaat wel wat verder dan dat. Onderzoeken hebben aangetoond dat het tijdstip voor het introduceren van nieuwe ervaringen erg nauw luistert. Naar aanleiding van die onderzoeken is een programma ontwikkeld door verschillende experts die hebben samengewerkt. Hoewel dit programma natuurlijk voor alle rassen geschikt is, lijkt het voor de Saarloos bijna nog belangrijker. We weten allemaal dat het socialisatie proces van de Saarloos net even wat meer aandacht nodig heeft. Vandaar dat wij onze pups opvoeden volgens het programma van Puppy Culture.
Alles wordt netjes geregistreerd in de Puppy Culture Werkmap.
Een van de onderdelen van Puppy Culture is ENS, early neurological stimulation. Het komt erop neer dat je een heel jong pupje een klein beetje extra stress laat ervaren waardoor zij later in hun leven stressbestendiger zullen zijn.

In de prille beginfase van een pup zijn ogen en oren nog dicht en het verteringsstelsel werkt matig en moederhond moet het door te likken op gang helpen. De pups kunnen nu alleen ruiken, zuigen en kruipen. Hun lichaamstemperatuur regelen ze door dicht tegen elkaar aan te kruipen of tegen moeder aan te kruipen.
Onderzoek heeft aangetoond dat tijdens deze eerste weken van immobiliteit, de nog onderontwikkelde honden gevoelig zijn voor een beperkt aantal stimuli waaronder thermische, tactiele, beweging en voortbeweging prikkels. Er is daarom een methode ontwikkeld met 5 oefeningen, waarbij de pupjes aan een klein beetje stress worden blootgesteld. Deze 5 oefeningen dienen achter elkaar te worden uitgevoerd. Dus alle oefeningen bij 1 pup en daarna pas de volgende pup. Ook mag je de oefening slechts een paar seconden doen. En liever te weinig dan teveel.
Mochten de pups om wat voor reden dan ook al aan extra stress zijn blootgesteld, dan beter een dag overslaan. Je begint op dag 3 en gaat door tot dag 16, maar altijd zelf blijven nadenken. Toen onze pups 3 dagen oud waren, was het extreem warm. Deze hitte zorgde al voor wat overmatige stress, dus besloot ik om nog even te wachten voordat ik zou beginnen met ENS. Op dag 6 zijn we wat met de werpkist aan het schuiven geweest, ook dit geeft wat extra stress. Zodra ik het idee heb dat de pups al iets "anders" dan normaal hebben meegemaakt, laat ik de ENS even voor wat het is. Altijd zelf blijven nadenken en nooit klakkeloos een programma volgen! Maar vanaf dag 7 ben ik dan toch trouw aan de slag gegaan met ENS. Als je teveel ENS toepast, hoe goed bedoeld ook, is het aannemelijk dat juist het tegenovergestelde gebeurt van wat je hoopt dat er gebeurt en kan je dus juist erg nerveuze hondjes krijgen in plaats van stressbestendige hondjes!

Het ziet er allemaal een beetje barbaars uit, maar we doen het met liefde en met een duidelijk doel. De eerste oefening is tactiele stimulatie door het kriebelen tussen de teentjes met een wattenstokje. De tweede oefening is het pupje loodrecht houden, hoofd boven, staartje beneden.
De derde oefening is net andersom, het hoofdje naar beneden en het staartje naar boven. Daarna moet het pupje even op zijn rug gedraaid worden en tot slot is er de thermische stimulatie waarbij het pupje op een koude ondergrond wordt gelegd (koude natte doek of zo)

Naast ENS is het knippen van de nageltjes van belang. Door al op deze jonge leeftijd nageltjes te knippen, raken ze eraan gewend. Bovendien is het beter voor de hondjes en de moederhond, want die kleine scherpe nageltjes zijn niet echt plezierig.

Bij de laatste oefening van ENS heb ik bedacht om een koud nat washandje in de weegschaal te leggen, zodat ik de hondjes direct even kan wegen. Want ook het gewicht  wordt natuurlijk goed bijgehouden om te kunnen bepalen of de hondjes nog goed groeien.


Behalve wegen, nageltjes knippen en de ENS oefeningen is het natuurlijk altijd belangrijk dat de hondjes veel aandacht krijgen van de fokker. Aaien en kroelen is dan ook zeker een groot onderdeel van onze dagbesteding. Hè wat is het leven van een fokker toch zwaar.....







Geen opmerkingen:

Een reactie posten